Bill Gates forsøker å fornye toalettet

Ja, du leste rett. Etter at Bill Gates sin exit som sjef for Microsoft i 2008, har ikke drept hans ønske om å forandre verden. Det han nå vil endre er toalettet. Hvorfor? Jo, i følge The gates Foundation er det helt åpenlyst at verden trenger en ny form for toalett. 2,6 milliarder mennesker i verden mangler tilgang til trygge og rimelige sanitærsystem.

For å få til en endring sto Gates nylig bak en messe i Seattle hvor han lot åtte design-finalister vise frem sine toalett-prototyper. Finalistene kom fra ulike steder i verden, og de var alle invitert til å vise en prototype som kunne fungere uten vannrør, uten en kloakktilkobling eller uten elektrisitet. Det skulle også koste under 5 cent per dag og bruke.

Toalettet som vant kom fra California Institute of Technologi. Utviklerne mottok $100,000 for en solpanelstyrt modell som genererer hydrogen og elektrisitet.

Og nå sitter sikkert mange apple-nerds og tenker at det aldri har vært mer passende å sammenlikne toaletter og microsoft. For ja, begge deler er fulle av dritt ogsånn. Dere er så smarte., Men det kan det jo hende at noen litt mindre trollete personer der ute har noen litt mer meningsfulle tanker rundt Gate’s måte å bruke tiden og pengene sine på.

Er det viktig å fornye toalettet, eller er noe annet viktigere for å forbedre levekårene i verden?

2 thoughts on “Bill Gates forsøker å fornye toalettet

 1. Selv om folk tilsynelatende kun legger kommentarer igjen i artiklene, hvor de komplementerer din veldreide kropp, så skal jeg forsøke å komme med en litt mer seriøs kommentar her.. (ikke at du ikke fortjener komplimenter, men det passer kanskje ikke i en artikkel om toaletter)

  Jeg mener faktisk at dette er et eksempel på teknologihjelp til fattige land, som kan virke ganske rar for folk flest, men som er utrolig viktig. Her i vesten tar vi gode sanitærforhold som en selvfølge, og innser ikke hvor hvor viktig det er for den livskvaliteten og helsen vi kan nyte godt av her.
  I filmen Full Metal Jacket, snakker man om å leve i “a world of shit”. I filmen er dette riktig nok et bilde på å føle drillsersjantens vrede, men for store deler av verdens aller fattigste mennesker, er dette en god beskrivelse for sanitærforholdene i deres nærområder. En trenger ikke mye fantasi for å skjønne at dette betyr at disse menneskene utsettes for sykdommer og epidemier som har en grusom menneskelig pris.

  Til nå har organisasjoner og andre jobbet mye med å sikre tilgang til rent vann, og sikre jordbruksområder for fattige mennesker i uland, og her har man gjort store fremskritt som har gjort sitt til at færre mennesker dør av mangel på rent vann. Tilgangen til gode sanitærforhold har ikke vist seg like lett å løse, da det har krevd store finansielle, logistiske og teknologiske utfordringer, og nettopp derfor er prosjekter som dette utrolig viktige for å forsøke å finne en løsning på dette drittproblemet..

  Så for å oppsummere; selv om det er lett å ty til toaletthumor når en skal kommentere slike saker, så er dette en viktig sak som kan komme til å få stor betydning for fattige mennesker(særlige i slummer og ghettoer

  1. Det må jeg si; Overraskende god kommentar! Jeg har skrevet endel saker på bloggen etterhvert, men det hører til sjeldenhetene at folk svarer på de saklige innleggene med lange – vellskrevne – kommentarer.

   Må også legge til at jeg er helt enig med deg. Jeg var ikke klar over at sanitærforhold var et såpass stort problem – og ble ganske overrasket når jeg begynte å lese litt om det. Det er litt av grunnen til at jeg skrev saken også forsåvidt. Føler det noe folk bør være klar over. Synes også omfanget av problemet er altfor stort til at folk ikke skal vite noe om det.

   igjen, takk for kommentar. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *