Glorifisering av selvmord

Amanda Todd; Jenta som viste litt for mye til feil person på webcam som 12åring  og videre ble drevet til selvmord når bildene forfulgte henne.  Nyheten om 15 åringens selvmord spres i rekordfart gjennom nettaviser og sosiale medier. Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å omtale dette men; Ingen ser ut til å ha noe problem med hva som skjer her!

Selvmordet til Amanda Todd har fått massiv oppmerksomhet. Det er kanskje noe poetisk i det. Bildene som drev henne til selvmord, ble spredt over internett. Og nå skal visst halve internett støtte henne –  etter hennes selvvalgte død. Facebookgruppen dedikert til å hedre Todd, har over 435,ooo likes. I gruppen postes det bilder av Amanda med englevinger og det stilles spørsmål til brukerne om “ville du støttet Amanda?” Brukerne av gruppen poster også webcam-bilder hvor de holder en lapp med påskrift av typen “R.I.P Amanda Todd”.

Amanda Todd ble mobbet. Det er helt klart at mobbing er en uting. Sånn sett er det flott at deler av internett tilsynelatende fordømmer det som skjedde med Amanda.

Jeg har likevel et problem med disse lite gjennomtenkte støtteerklæringene som spres over facebook og nettsider som brukes av unge mennesker. Jeg synes det glorifiserer selvmord. Jeg grøsser også ved tanken på at unge som selv opplever mobbing, nå kan se dette som en utvei i selvmord som gir dem både kjendisstatus og utbredt støtte. Folk har dødd for mindre.

I mine øyne er det feil å gi selvmord oppmerksomhet på denne måten. Det er også grunnen til a jeg egentlig ikke ville omtale saken. Men så fikk den et liv i seg selv. Det er litt skummelt. Respekten for den velkjente dominoeffekten selvmord skaper, er tydeligvis ikke tilstedeværende. Jeg trodde også det var en tommelfingerregel i pressen, at man ikke omtalte selvmord av samme grunn.

Jeg har opplevd selvmord i familie og  vennekrets For andre i samme situasjon kan jeg ikke forstå at denne trenden er annet enn dypt forstyrrende og opprørende. Selvmord påvirker trossalt i hovedsak dem som sitter igjen.  I mine øyne er det rimelig respektløst ovenfor disse rundt Amanda, når 4000 mennesker sitter på en facebookgruppe og forteller at de ville vært der for henne. Som om familien hennes ikke var det. Som om familien ikke ville hjelpe henne.

———–

Hva synes du om Amanda Todd saken? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *