Seksuelt misbruk og selvskading hos barn og unge

I dag på jobb, så ble vi sittende litt og snakke om noen av de mer tabu- og skambelagte temaene vi treffer på, innen for akuttarbeid. I løpet av en uke er vi gjerne borte saker som inneholder både  vold i hjemmet, selvmordsforsøk, selvskading og seksuelt misbruk. Tunge tema og snakke om. Tunge liv å leve. Jeg har tenkt å skrive litt om selvskading og seksuelt misbruk i dette innlegget.

Det er mulig noen av dere vil finne dette støtende. Hvis du synes det er veldig vanskelig å lese om barn som har det vanskelig, råder jeg deg til å bare gå ut av innlegget. 

Vi spøker ofte med det på internett; Selvskading.

Du vet: “ned gata – ikke over veien.”

Jeg vet ikke hvorfor det er så lett for folk å distansere seg helt fra dette temaet på en måte om gjør det mulig for enkelte og nærmest le av at unge mennesker skader seg selv. Kanskje de tenker på det som et symtom for “first world problems.” Det har jeg sluttet helt med. Jeg trekker ikke på smilebåndet en gang lengre. Det er en ting å spøke bort noe man ikke forstår alvorlighetsgraden av, men når jeg etterhvert har fått et innsyn i hva som kan ligge bak – så ville det vært direkte ufint å spøke med selvskading. Jeg har fått fortalt av flere, som har arbeidet med unge selvskadere i en årrekke, at i nesten 90% av barn og ungdom som blir selvskadere – har de vært utsatt for sekselle overgrep.

En av de vanskeligste temaene jeg vet om, er nettopp barn som blir utsatt for seksuelle overgrep. Det er vanskelig på flere måter; Det er vanskelig å forstå at dette kan skje. At voksne kan gjøre slikt mot små barn. Det er også vanskelig å skulle spørre barn om de har blitt utsatt for dette. Jeg synes hvertfall det. “Tar pappa på tissen din?” Det detter ikke akkurat ut av en. Det har ført til at mange unngår å spørre. Det er for ubehagelig.

Ofte er det slik at barn har forsøkt å fortelle at de blir utsatt for seksuelle overgrep. Men de voksne som hører på, forstår ikke hva barnet forsøker å si. Det kan være fordi ordene barnet bruker er tvetydeige, og vi velger å tolke dem på den lette måten. “Jeg får så vondt i magen når jeg er hos farfar.” Det kan jo bety at barnet bare ikke liker maten. Når en da ikke klarer å spørre, fordi det er tabu og vanskelig, så risikerer man at barn lever i en situasjon hvor de utsettes for overgrep uten at noen gjør noe med det.

Et av problemene med seksuelt misbruk, er at vi som voksne ikke kan forestille oss hva barna utsettes for. Det er nesten umulig. Et forsøk, som ble gjort på stedet hvor jeg arbeider, understreker dette ganskee godt. Ei på jobben sa:

“Det er jo sikkert kjempe godt for menn å stabbe penisen sin inn i munnen på en baby. Tenk på den sugemekanismen de har.”

Vi andre ble jo sittende måløse. Ja, vi var; Sjokkerte. Og kvalme. Bleike. Det tok meg sikkert 1 time å bearbeide sjokket. Nettopp det sier litt om hvor tabu dette temaet er – og hvor vanskelig det er for oss å forestille oss hva barn kan utsettes for.

En ting er at vi ikke alltid klarer å spørre om dette, men hvis vi får slike reaksjoner; Hvordan skal barn kunne fortelle om det? Barn er trossalt gode på å lese voksnes reaksjoner.

Jeg føler ikke for å avslutte dette innlegget med noen diskusjonspørsmål. Jeg lar det heller være åpent for dere å komme med reaksjoner på innholdet i teksten.

9 thoughts on “Seksuelt misbruk og selvskading hos barn og unge

    1. Akuratt det hun skriver jo. At det er vanskelig for folk å ta dette inn på seg. Og som Glitter skrev i starten av inlegget: Om du ikke ønsker å lese om dette, så la vær.

    2. Kanskje nettopp derfor. Altfor mange TW-spillere (som jeg regner med er den største lesergruppen til denne bloggen) sliter med forskjellige ting. Vonde opplevelser, depresjoner… Og altfor mange av dem er veldig unge. Jeg er sikker på at flere som leser denne bloggen har blitt utsatt for seksuelt misbruk, og at flere skader seg selv. Både på grunn av tidligere eller pågående misbruk, og av andre grunner.

  1. Det er sykt kvalmt å tenke på at sånn skjer i verden. Kansje jeg kjenner noen som har vært gjenom forferdelige ting. Kansje de går gjennom det det nå. :/

  2. Syns det er bra at du tar opp temaet på bloggen. Jo mer folk snakker om temaet, jo mindre tabubelagt blir det å snakke om det. Og det er jo det vi vil barn som blir utsatt for overgrep skal gjøre – si det ti noen! Og hvorfor skal man ikke kunne snakke om det? Det skal ikke være skamfullt for noen å si at de har blitt utsatt for seksuelle overgrep! Det er kun overgriperen som skal føle skammen.

  3. Bra innlegg. Dumt det skal være så vanskelig å fks spørre: “hvorfor har du så vondt i magen hos bestefar”. Det værste er ikke å spørre, men å ikke vite.. Er jo tross alt barnet man skal ta hansyn til og hjelpe..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *