Serier som lyser opp høstmørket (2014)

Høstmørket har kommet snikende en stund nå. Mens gradestokken stadig viser lavere tall blir det også gradvis lettere å bruke både ettermidag og kveld på tv-serier. Heldigvis finnes det en rekke serier som absolutt er verdt litt oppmerksomhet.

Jeg har laget en liten liste over serier som forhåpentligvis inneholder noe for en hver smak. Poengscoren som er listet ved siden av tittelen på serien, er hentet fra imdb. Hver tittel linker også til serien respektive imdb-profil. Enjoy.

YOU’RE THE WORST| 8,4/10
To “toxic” og selvsentrerte personer blir forelsket – og denne serien viser hvordan det meget spesielle forholdet mellom dem – og mellom dem og omverden – utforlder seg. Serien er full av humor, litt sjokkerende og særdeles modernde og spennende. Det er veldig vanskelig ikke å trekke paraleller til britiske serier, men det kan ha noe å gjøre med at det den manlige protagonisten er en britisk, til dels bitter, forfatter.

Dette er nok en av mine favoritt-serier i høst. Den kom riktig nok ut i sommer, men hvis du ikke har sett den enda, så er den verdt en titt. Det er mye sex, alkohol og eksistensielle kriser. Det er humor og det er dramatikk. Serien har også en nesten manisk-depressiv og veldig sarkastisk undertone, som på en måte gjør hovedpersonene enda mer ektefølte.

JANE THE VIRGIN | 7,0/10
Det er egentlig bare en måte å oppsummere denne serien på: Jane, som har spart sex til ekteskapet, blir kunstig inseminert og gravid ved en feil. Det hele setter henne en noe ugunstig situasjon – spesielt ovenfor forloveden sin.

Det er litt vanskelig å beskrive serien, og det har bare kommet ut to episoder så langt, men hvis den skal sammenlignes med noe annet, så er kanskje Ugly Betty det nærmeste jeg kommer. Ikke forhold til storyline eller plot, men mer i form av produksjon og hvilke virkemidler som blir brukt. Det er humor i serien, men dramaet som utspiller seg som følger av denne graviditeten, og spørsmålene Jane må ta stilling til, gjør at serien absolutt har en seriøs undertone. “Jane the virgin” er nok ikke noe for alle, men det er verdt å gi serien en sjanse hvis du har likt filmer eller serier om lignende tema tidligere.

FOREVER | 8,4/10
Hvis du kunne leve for evig, hadde du ønsket det? Det er en av de sentrale problemstillingene som utforskes i sci-fi-serien “Forever”. Følelsen jeg sitter igjen med etter å ha sett noen epsioder, er at serien er resultatet av å mikse Sherlock Holmes med White Collar, og resultatet er intet annet enn fascinerende.

Hovedpersonen i serien, Henry Morgan, har så langt levd i 200 år. Han har dødd flere ganger og på flere måter, men han kommer tilbake hver gang. Stortsett i et vann. Naken. Til vanlig jobber han med autopsi samtidig som han forsøker å finne en måte han kan ende livet sitt på. I løpet av kort tid dras han også inn i flere politisaker hvor han bruker sine evner til å plukke opp subtible hint og ledetråder for å løse saker. Ja, det er ganske morbide greier, men det gjennomføres med en dose humor. Hovedpersonen, og hans særegenheter, er også ganske interessant å følge. Dessuten stiller serien et ganske godt spørsmål: Hva er livet, hvis du ikke kan dø? Henry Morgan virker nemlig ganske ensom og ideen om at livet hans aldri kan ende, ser ut til å være direkte deprimerende å leve med. 

MANHATTAN | 7,7/10
Denne høsten manglet noen nye gode periode-drama. Derfor var det veldig positivit da Manhattan kom ut. Serien handler om forskerne som arbeid med å lage den første Atombomben i USA , og selv som temaet lett kunne blitt veldig klisjé og fylt av “USA! USA!”-referanser, så har skaperne klart å skape noe helt nydelig.

Når jeg srkiver nydelig, så er det fordi seriens  “cinematography”, skuespillere og musikk er så godt som perfekt satt sammen. Ikke overraskende, har serien også blitt godt tatt i mot. Den er kanskje ikke direkte realistisk, men produksjonen og historien som blir fortalt er absolutt verdt det. Det hele virker nyskapende og spennende, samtidig som karakterende faktisk er interessante.

FAKING IT | 7,8/10
Hvis du ikke får nok av 20-ish minutters komedier satt i et high school-mijø, så er “Faking it” absoulutt verdt å gi en sjanse. Tennåringskomedien, som produseres av MTV, håndterer tema som toleranse og forvirring rundt seksuell legning på en ny og spennende måte.

Serien følger to bestevenninner, Amy og Karma, som ved hjelp av tilfeldigheter blir dradd ut av skapet og presentert som en lesbisk par. I en annen serie ville kanskje dette vært et mareritt for hovedpersonene, men skolen Amy og Karma går på er noe anderledes. Her handler det om å være anderledes – og alle streber etter å være den perfekte blandingen av unik og “hipster”. Derfor hylles de for sin nye, falske lesbiske leging. Komplikasjoner oppstår når den påfølgende populæriteten gir dem andre romantiske muligheter enn å fake et lesibsk forhold.

SLEEPY HALLOW | 7.8/10
Denne unike fantasy/eventyr-serien kom ut i fjor, og er nå i gang med sin andre sesong. Skaperne av serien står også bak blant annet Fringe, Alias, Star trek og Scorpion, og serien har høstet blandet, men generelt gode tilbakemeldinger. I korte trekk, så handler serien om en mann, Ichabod Crane, som står opp fra de døde og dras flere hundre år frem i tid. Der skal han hjelpe til med å løse et eldgammelt mysterie. Serien passer best for dem som liker f.eks. Grimm og Supernatural.

Serien leker mye med det overnaturlige og kan ikke akkurat sies å være fylt med røtter til virkeligheten. Når det er sagt, så er Sleepy Hollow både mystisk, “creepy” og fylt med demoner. Det viktigste er nok at serien også er meget underholdene til tider. Det er faktisk litt vanskelig ikke å kjøre et maraton hvis man først starter. Det er forresten lurt å være litt forberedt på å bli skremt. Serien balanserer ganske greit på grensen mot skrekk-sjangeren. Det er også litt av grunnen til at Sleepy Hollow er et friskt pust i en ellers ganske forutsigbar rekke med serier denne høsten.

—– 

ANDRE SERIER DU KAN SJEKKE UT:

Hvis ikke dette er nok serier for deg, så har jeg laget flere lignende lister tideligere. Bare sjekk ut “Film og TV” kategorien min.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *