Rollebytte i LoL: – Fra konge til slave

Alle har vel hatt dagen hvor det går dårlig i League of Legends. Ofte er det naturligvis “team” sin feil, eller kanskje elo-hell, men noen ganger overbeviser vi oss selv om at det simpelthen er umulig å carrye fra vår rolle. Det finnes mange spillere som på relativt høyt nivå har valgt å bytte fra sin “main”-rolle til en ny posisjon. Det finnes ikke like mange suksess-historier – men det finnes noen.

ADC til support: – Springer rundt som en prostituert og hjelper gutta

I toppen av norsk LOL har vi den siste tiden sett flere spillere bytte rolle. Noen har klart det, mens andre fremdeles

Preben "Prebz" Gulbrandsen spilte ADC i finalene på SpillExpo 2014.
Preben “Prebz” Gulbrandsen spilte ADC i finalene på SpillExpo 2014.

forsøker iherdig å bli komfortabel. En av dem som nylig byttet, er Preben “Hi im Prebz” Gulbrandsen (Aria eSports) som gikk fra ADC til Support. Han byttet rolle fordi laget plutselig fant seg selv med to ADC-stjerner i botlane, og en måtte bytte hvis begge skulle bli igjen på laget. Riktig nok spilles begge rollene i samme lane, men i følge Prebz er ikke gresset grønnere på support-siden.

– Jeg har alltid følt for å være support, men aldri vært i en situasjon det jeg følte det var en ADC i Norge som var verdt å supporte – før nå, forklarer Prebz før han advarer andre mot å gjøre det samme byttet:
–  Det beste rådet jeg kan gi er: Ikke swap.  Det er veldig mye arbeid om du skal dedikere deg til nye rolle. Stay in school and stay in your role.

Prebz mener nemlig at det å bytte fra ADC til support, er som å bytte fra “å være konge til å være slave”. Det er altså en ganske vanskelig posisjon å sette seg inn i.

– Før var jeg den som fikk all hjelp og nå springer jeg rundt som en prostituert og hjelper gutta. Rart som det høres ut liker jeg bedre “slaverollen” og tror jeg kommer til å mestre den i nær fremtid.

ADC til mid: – Det tar tid å lære seg en ny rolle

Sander "Zhandia" Skogstad var en av gamer-ligaens beste ADC-spillere i 2014.
Sander “Zhandia” Skogstad var en av gamer-ligaens beste ADC-spillere i 2014.

I likhet med Prebz, byttet også Sander “Zhandia” Skogstad rolle i pre-season fordi laget trengte det. BX3 Elektroniske sportsklubb sto nemlig uten midlaner og Norge hadde stor manko på spillere som var egnet til å fylle tomrommet. Heldigvis for Zhandia hadde han mainet mid før han startet i BX3.

–  Jeg var egentlig ikke adc main da jeg ble med i BX3. Det var bare den rolen de trengte så jeg spilte den. Jeg syntes adc ble ganske kjedelig i lengden, så da jeg fikk sjansen til å bytte grep jeg den, forklarer Zhandia og legger til:
– Selv om jeg hadde spilt mid før, var det vanskelig å måtte lære alle de nye matchups. Det er også mange flere champions som ble brukt mid, enn på adc, så  det er mange jeg må lære.

Zhandia mener det er viktig å ha tålmodighet hvis man bytter rolle. Du må spille mye og du må gå inn for å lære deg så mye som mulig mens du spiller.

– Bruk den tiden du trenger, så går det overraskende liten tid før du klarer den nye rollen, sier Zhandia.

Mid til top: – Top er lettere enn mid

En annen som også byttet rolle i pre-season, er Håkon “Flaker” Solberg (Supa Goat Smuggla). Han gikk fra mid-lane til top og er optimistisk før den neste sesongen med LoL. Han liker stort sett alle andre endringene Riot har gjort i spillet og mener det blir spennende å se dette i kompetitivt spill.

Håkon "Flaker" Solberg i publikum under finalene på Gigacon 2014.
Håkon “Flaker” Solberg i publikum under finalene på Gigacon 2014.

Når det er sagt, så innser han at rollebyttet til top kan bli en real utfordring. Han mener det er viktig  å tenke nøye gjennom hvorfor du bytter rolle og hvorfor du mener du er bedre i rollen du bytter til.

– Toplane er kanskje en av de rollene som krever at du spiller flest antall runder og forskjellige matchups, dette kommer av at så og si alt er viable i toplane akkurat nå, sier Flaker.

Sammen med resten av SGS har Flaker slitt i SoloQ helt siden pre-season startet. Heldigvis presterer de bra i Ranked 5s og derfor håper han at dette vil smitte over på SoloQ-resultater etterhvert. 

– En rolle med mindre ansvar
Flaker mener at top er en lettere rolle enn mid og mener at gjennom å bytte dit, får han blant annet mindre press fra jungel og et generelt mindre ansvar for kampenes utfall.

– Det er litt som å gi fra seg endel ansvar i lagspillet. Toplane er en mekanisk lettere rolle, og også en rolle med mindre ansvar i midgamet. Toplane gir også rom for en friere spillestil, forteller Flaker og legger til:
– Den største utfordringen blir å venne meg til det rangerte delen av toplane, og det faktum at jeg møter minst 3-4 spillere med mye mer erfaring enn meg.

 Mid til jungle: Kopierer Meteos for å lære jungle fortere

Sondre "Tivity" Afdal spilte midlane da Aria eSports vant Gigacon 2014.
Sondre “Tivity” Afdal spilte midlane da Aria eSports vant Gigacon 2014.

Sondre “Tivity” Afdal byttet fra midlane til jungle i preseason. Det kom ganske overraskende på de fleste. Tivity var nemlig en av de høyest rangerte midlanerne i Norge og var av flere ansett som en av dem med størst potensiale til å kunne gå internasjonalt i sin rolle. Men i likhet med de andre, gjorde han posisjonbytte fordi laget trengte det.

Tivity tror det er lurt å gå analytisk til verks hvis man skal bytte rolle.

–  Finn en respektabel og spesielt innovativ spiller og kopier teknikkene hans. Når du kopierer noen vil du raskere forstå rollen, og etter hvert kan du legge ditt eget preg på spillestilen. Selv har jeg sett på stilen til Meteos, innrømmer Tivity.

Den ferske jungleren har hatt variable resultater i norske turneringer så langt, men mener selv at den teoretiske delen av rollen er ganske lett for ham å mestre. Det er andre aspekter av rollebyttet som skaper hodebry.

– Heldigvis bruker jeg mye tid på å analysere spillet så den teoretiske delen av jungle, særlig i premade, kommer ganske enkelt for meg. Utfordringene ligger på å lære champion mechanics, avslutter Tivity.

Hva er den letteste rollen å bytte til?
Support
45 Vote
ADC
12 Vote
Mid
13 Vote
Top
35 Vote
Jungle
7 Vote

One thought on “Rollebytte i LoL: – Fra konge til slave

  1. Altså, den enkleste rollen for meg må vel nesten være å bytte fra adc til top lane. Dette er fordi jeg var en main top laner i både season 3 og starten av season 4. Jeg hadde kanskje en god del erfaring fra før, men synes ennå at det var litt vanskelig å komme seg inn i rollen igjen. Det du burde gjøre når du bytter rolle, er å muligens finne en som har god erfaring med den rollen, og få den personen til å være en kinda “coach” for deg, slik at du lærer det grunnleggende og kan så bygge din egen spillestil. For meg så var det å bytte fra adc til top i season 4 ganske enkelt, fordi jeg hadde de grunnleggende ferdighetene, og så kunne lett finne min egen spillestil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *