Pr0lly: – Hvis jeg blir forbanna, så vet de at de har dummet seg ut

Neil “Pr0lly” Hammad (26) en av de mest kjente i rekken av League of Legends-spillere som har gjort overgangen til en trenerrolle . I desember 2014 gikk Pr0lly fra å spille midlane på det nord-Amerikanske laget «compLexity», og over til jobben som hovedtrener for det Europeiske laget H2k Gaming.

Det ble en bratt læringskurve for tjueseksåringen, men etter en sterk vårsesong for H2k fikk han prisen for  “Coach of the Split”. Han har altså kommet langt på kort tid og han har lært mye på veien. Å være trener viste seg nemlig å være en omstilling for den eksentriske amerikaneren.

– Det vanskeligste for meg var å finne ut hva som er den mest effektive måten å trene et lag. Når jeg startet med dette hadde jeg en helt annen tanke om hva en trener må være, enn hva jeg har nå. Jeg innså fort at det jeg trodde en trener burde gjøre, var altfor kortsiktig og ville ikke fungere over tid.

– Slik jeg er som trener nå, er et resultat av gjentatte feilgrep – men jeg lærte av feilene.

Forstår hvordan spillernes personlighet kan påvirke kampene

Pr0lly fra sin tic som spiller i NALCS.
Pr0lly fra sin tid som spiller i NALCS.

Idag anser Pr0lly seg selv som en strategisk trener. Han mener det nesten er et “must” dersom man skal ta hans vei inn i jobben. Han mener også at trenere som ikke går samme vei som han har gjort, men som kanskje kommer utenfra, kan være for sta. Mange av dem glemmer det følelsesmessige aspektet ved spillet og ser ikke viktigheten av forholdet mellom spillerne.

– Min erfaring tilsier at trenere som ikke har spilt selv, ikke forstår hvordan en spillernes følelser påvirker kampene. Du må tenke gjennom hvordan spillere er som personer og hvordan laget som enhet ér.

– Min styrke er at jeg forstår hvordan mitt lag spiller og hvordan deres personligheter påvirker kampene våre. Og jeg kan velge taktikker og strategier basert på den kunnskapen.

Det er flere grunner til at Pr0lly sluttet som spiller selv, men det utslaggivende ble at han ikke klarte å finne et lag som levde opp til hans forventninger. Han var alltid den som jobbet hardest. Den som spilte mest. Den som ville se over kampene og lære av feilene de hadde gjort. Når lagkameratene hans ikke delte denne dedikasjonen ble han nesten bitter.

– Jeg kunne aldri funnet fire gode nok spillere som var på mitt nivå av «tryhard». Det ble lettere å bli med som trener for et lag som allerede hadde potensialet til å gjøre det godt. Og det var jo H2k. De trengte bare mer struktur, forklarer Pr0lly.

– Hva de kan spille er nesten muskelminne

Trenere ble for alvor en del av League of Legends-scenen i starten av vårsesong 2015. Riot Games, som står bak spillet, annonserte på sine nettsider at de ville dekke lønn for trenere til alle lag i LCS og at det ble påkrevd at alle lag ansatte en hovedtrener. Vedkommende skulle blant annet figurere med spillerne på scenen i kamper og være en del av «pick/ban»-fasen.

Derfor er hodet til Pr0lly fylt med alle champions H2k sine fem medlemmer kan spille. Champions han har sett dem terpe på i Solo Queue og Scrims i ukesvis. Samtidig er hodet hans også fylt opp med informasjon rundt hvilken type dag en gitt spiller bør ha for at de skal kunne bruke en taktikk med hans champion i en carry-rolle og vinne med den.prolly h2k

– Hva de kan spille er nesten muskelminne for meg nå. Jeg vet hva hver enkelt spiller på H2k spiller, men det er enda viktigere at jeg vet de «føler det». For som sagt, spillernes følelser er viktige for å få en komposisjon til å fungere.

– Det øyeblikket jeg tvinger dem til å spille noe de ikke føler for å spille, så vil kampen bli vanskeligere for oss. Dette er noe jeg tar i betraktning mens vi går gjennom «pick/ban» på scenen.

– Det tok en stund før jeg fikk skikkelig autoritet

Disiplin er en del av trenerjobben. Det er kanskje slitsomt, spesielt når det skal koordineres gjennom et helt lag, men seieren går stort sett til det mest disiplinerte laget. Treneren må derfor være både håndhever og eksempelet på det idealet. Men det er ikke bare-bare å mikse opp autoritet til å håndheve noe som helst.

Flere trenere har gått i fellen hvor laget simpelthen ikke lytter til det de har å si. Titus “LeDuck” Hanfer forlot Origen rett etter at laget hadde kvalifisert seg til verdensmesterskapet, hvor de blant annet ville reise med H2k og Pr0lly. Han oppga mangelen på autoritet som hovedårsak til bruddet med organisasjonen.

Pr0lly fikk også kjenner på at autoritet kan være vanskelig. Han er den yngste av tre søsken, og hadde aldri vært lederen for noe tidligere.

– Det tok en stund før jeg fikk skikkelig autoritet fordi jeg åpenbart ikke er vant til den slags, men når jeg først fikk det i gang så ble det ganske lett å vedlikeholde. Jeg tror jeg vil klare å holde på autoriteten så lenge jeg fortsetter å jobbe hardt og ikke driter meg fullstendig ut.

– Hvis jeg blir forbanna, så vet de at de har dummet seg ut. For jeg blir ikke irrasjonelt sint. Det er alltid grunn til det. Så da sier jeg for eksempel «det er åpenbart at dere ikke prøver en gang nå».

– Du blir faktisk en bedre spiller, når du blir en bedre person

En av uvanene som har herjet H2k er nemlig at spillerne smitter hverandre med dårlig holdning for så å unnskylde seg med at andre gjorde det før dem.

Pr0lly har også fått prøve seg på Riot sin analyst desk i ulike sammenhenger.
Pr0lly har også fått prøve seg på Riot sin analyst desk i ulike sammenhenger.

Ja, slik barn ofte gjør. Pr0lly kaller det «hvis han ikke gjorde det, så ville ikke jeg gjort det»-strategien. Dette slår ut i full blomst når laget gradvis sklir inn i «troll»-modus mens de spiller.

– De vet at hvis de begynner med det der, så får de se den sinte siden av meg med en gang. Jeg forsøker å lede dem i retning hvor de hjelper hverandre å bli bedre, i stedet for å skylde på hverandre for at de gjør dumme ting.

En treners jobb er å forvandle et lag med «solo queue»-stjerner, til en velsmurt maskin som kan takle – og overkomme – medgang og motgang gjennom lagspill. Treneren bestemmer ikke bare hvilke Champions et lag øver på, i tillegg avgjør treneren også lagets spillestil og setter stemningen i et lag. Dette er en viktig del av jobben og noe Pr0lly har et bevisst forhold til.

– Jeg er egentlig en terapeut for dem nå. Jeg tror at en del av trenerjobben er å få spillerne til å være snillere mot hverandre. Målet er at de skal behandle hverandre som om de er brødre.

– Du blir faktisk en bedre spiller, når du blir en bedre person. Og derfor er det viktig å tenke gjennom hvordan dine handlinger og ord påvirker dem rundt deg, avslutter Pr0lly og smiler.

One thought on “Pr0lly: – Hvis jeg blir forbanna, så vet de at de har dummet seg ut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *