– Du må være villig til å spille nesten hele tiden

For et år siden var det nok ingen som trodde at Fabian «Febiven» Diepstraten (19) fra Nederland skulle utmerke seg i toppen av kompetitiv League of Legends. Nå har han og Fnatic vunnet to sesonger av League of Legends Championship Series (LCS) i Europa og kvalifisert seg til verdensmesterskapet.

En vanlig dag for Febiven er i dag i stor grad dedikert til spilling. Laget har sine vanlige treningskamper, også kjent som «scrims», mellom 15:00 og 19:00, men også utover dette velger han å bruke majoriteten av tiden sin på å spille. Det samme gjelder forsåvidt også for resten av lagkameratene hans.

– For å nå vårt nivå må du være villig til å spille nesten hele tiden. Jeg spiller stort sett fra jeg står opp i 10-tiden til jeg legger meg 12-14 timer senere. Det gjør de andre også.

Det eneste planlagte avbrekket fra treningen, som ikke er reise til-og-fra et LCS-studio, er treningen de er blitt pålagt av organisasjonen.

– Vi blir tvunget til å gå på et treningstudio to ganger i uka. Jeg vet ikke om det hjelper oss å prestere, men vi vinner jo nesten alt så kanskje det er en del av det, sier Febiven og ler.

– Jeg har fokusert mye på å forbedre min tankegang

Veien til verdensmesterskapet har vært en bratt læringskurve for nittenåringen som startet sin semi-profesjonelle karriere i Cloud 9 Eclipse. Etter å ha spilt for klubben i omlag et halvt år, DSC_1309 copymeldte Febiven og laget overgang til H2k Gaming i Juni 2014. På den tiden var det mye blest rundt laget. Og av mange ble de ansatt som favoritten til å kvalifisere seg til vårsesongen av LCS i desember samme år. Det var derfor overraskende da de gikk på en tap mot Copenhagen Wolves i de avgjørende opprykkskampene.

I etterkant av tapet ble Febiven kritisert for å takle press dårlig og ble videre stemplet som en spiller som «tilter» i avgjørende kamper. Han innrømmer at han slet med tilting, men forteller også at han har jobbet mye med seg selv og blitt betraktelig bedre på å takle press.

– For ett år siden ville jeg ha blitt sur og frustrert veldig fort, men nå er det helt anderledes. Hvis noe dumt skjer i en kamp så kommer jeg lett over det og kan fokusere på å vinne, forteller Febiven.

– Jeg har fokusert mye på å forbedre min tankegang. Det var alltid min svakhet tidligere. Nå forsøker jeg å være positiv og lære selv om det kan være vanskelig når Europeisk «solo queue» er fult av troll.

Overgangen fra H2k-Gaming til Fnatic

Da Riot Games annonserte at de ville utvide LCS til 10 lag for vårsesongen i 2015, betydde det at Febiven og H2k hadde en ny sjanse. Denne gangen gikk det veien og de fikk kapret en plass i den gjeve ligaen. Febiven sin tid i H2k var likevel snart over.

For i kulissene skjedde det mye. Fnatic kontaktet nemlig Febiven og tilbydde han en plass på deres lag. Et ikonisk lag i en organisasjon som historisk sett hadde prestert i toppen av nesten alle turneringer de deltok i. Fnatic sin verdenskjente midlane-spiller, Enrique «xPeke» Cedeño Martínez, og tre andre av spillerne på laget, takket nemlig nei til å forlenge sin kontrakt.DSC_1208 copy

Tiltross for at det ble et sjansespill for Febiven og gå over til denne nye versjonen av Fnatic, var det likevel ikke en mulighet han følte han kunne takke nei til. Selv med et lag bestående av fire delvis ukjente spillere, og en veteran, anså Febiven Fnatic som et bedre alternativ enn H2k.

>>> LES: INTERVJU MED H2K-TRENER “Pr0lly”

Så i januar 2015 forlot han derfor klubben han hadde kvalifisert seg til LCS med, pakket koffertene sine og signerte med Fnatic.

– Da jeg fikk et tilbud fra Fnatic, tenkte jeg at dette er et tilbud jeg bare kommer til å få en gang i livet. De kom nok ikke til å spørre meg igjen. Jeg var heller ikke spesielt fornøyd med H2k, så det var lett å si ja.

– Hvorfor var du ikke fornøyd med H2k?

– Vi var veldig ujevne og personlig ble jeg veldig frustrert over å spille for den organisasjonen. Vi hadde ingen trener og fikk lite hjelp og oppfølging. Nå er det veldig anderledes. Fnatic har den perfekte staben.

H2k-Gaming hadde ikke Pro0lly som coach da Febiven spilte for laget.
H2k-Gaming hadde ikke Pro0lly som coach da Febiven spilte for laget.

Motbeviste all kritikken knyttet til det nye Fnatic

Med fire nye spillere på laglisten var det  ikke mye «hype» rundt dette nye Fnatic-laget i starten. Fansen fryktet nemlig det verste. Tiden viste likevel at det hadde de ingen grunn til fordi den nye lagoppstillingen presterte over all forventning. Febiven tror også han vet hvorfor.

– Vårt lag fungerer fordi vi har en veldig fin atmosfære innad og alle er venner. Treneren og manageren vår er fantastiske og vi har et flott spillhus. Alle er også villige til å bruke hele dagen på å spille og bli bedre, forklarer Febiven og smiler mens han fortsetter med å beskrive lagkameratene sine:

– Alle er naturligvis seriøse, men Yellowstar og treneren vår er veldig seriøse. Oss andre er på samme alder og er veldig nære venner. Jeg synes alle er veldig snille og morsomme. Egentlig liker alle hverandre og vil bare spillet spillet hele dagen.

Det kritikerne ikke visste da laget ble annonsert er at laget har flere spillere med «carry-potensiale». Febiven selv tror at det handler om at de kan stole på hverandre. Det lyser også gjennom når undertegnede spør nittenåringen om hvordan han tror de andre spillerne på Fnatic vil beskrive ham:

– Jeg tror de andre andre på laget vil beskrive meg som konsistent. Jeg tror også de vet de kan stole på meg, slik jeg vet jeg kan stole på dem. De vet at hvis de har en dårlig kamp, så er jeg der for dem og er i stand til å ta «carry»-rollen.

– Tidligere fortalte du litt om hvordan du har jobbet med seg selv og «tiltingen» du hadde en tendens til å bli preget av. Hvordan håndterer Fnatic som lag tilting og negativitet dersom det forekommer?

– Når noen tilter så må laget ha en strategi for å håndtere det og vi hjelper hverandre gjennom det på forskjellige måter. Hvis noen fortsetter å være negative, så må noen på laget si noe om det fordi det er ikke akseptabelt. Forhåpentligvis vil den det gjelder da innse at han gjentatte ganger kommer med negative kommentarer og ta seg sammen.

– Ikke begynne å slappe av fordi om dere lederDSC_1282

Tilting var kanskje ikke det største problemet for Fnatic i LCS, hvor de gikk ubeseiret gjennom ordinært ligaspill i sommersesongen. De gikk på sine første tap i sluttspillet i møtet med Origen. Febiven synes ikke selv at det var noe særlig vanskelig å håndtere tapene, han tror nemlig at det er viktig å tape litt for å bli bedre.

>> LES: ORIGEN-SPILLEREN «MITHY» DELER SIN SUKSESSOPPSKRIFT

– Jeg synes ikke det er noe ille å tape i en best-av-fem-serie fordi vi kan lett nullstille og tilpasse oss til neste kamp. Det er jo ikke slik at vi aldri hadde tapt før. Vi taper jo på treninger hele tiden og det hjelper oss å bli bedre, sier Febiven.

– Generelt sett: Hva har dere lært av å tape kamper?

– Det er veldig viktig at man ikke er for selvsikre. Laget må alltid gjøre forberedelsene sine uansett om man føler at laget man møter er dårligere enn deres eget, fordi«pick/ban»-fasen er avgjørende, forteller Febiven som også innrømmer at Fnatic har hatt en tendens til å lage sitt eget meta og at det til tider har slått feil ut.

– Du må heller ikke begynne å slappe av fordi om dere leder. Da begynner du å spille slurvete og gjør fort mange dumme feil som kan koste dere kampen.

Lært seg å like scene-spilling

En annen ting Febiven har måtte lære seg å håndtere er store publikum og kamera-folk. Gutten som for et år siden slet med å spille viktige kamper foran selv små publikum, har nå lært seg å sette pris på et stort publikum.

– Jeg blir ikke distrahert av publikum i det hele tatt lengre. Det føles godt å spille på en scene foran mange folk. Det gir en god følelse innvendig når du gjør noe bra i en kamp og hele publikum, selv de som ikke er Fnatic-fans, jubler. Det er helt spesielt.

– Avslutningsvis lurer jeg på: Hva er din favoritt ferdighet i spillet?

– Det er nok LeBlanc sin W, sier Febiven etter å ha tenkt seg om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *