– At man kan gå fra 3 poeng til 0 på en sånn bagatell blir tåpelig

Allerede andre runde av Telenorligaen ble de strenge sanksjonene rundt reglen knyttet til forhåndsinnmelding av lagoppstilling utslagsgivende i League of Legends-ligaens første divisjon. To lag gikk fra henholdvis seier og uavgjort, til å miste alle poeng. I tredje runde skjedde det igjen. Denne gangen i førstedivisjon av Counter Strike:Global Offensive-ligaen. Akkurat som i LoL-ligaen, ble også et CS:GO-lag idømt tap og fratatt tre poeng.

Ole H. Christiensen er kaptein for Entelechy som i går ble idømt tap etter å ha gått 2-0 i sin kamp mot Bitfix. Han er veldig kritisk til regelen og mener at Telenorligaen belønner usportlig oppførsel og viser mangel på skjønn.

I forkant av vårsesongen mottokk spillerne mail som oppsumerer endringer og trekker frem denne reglen Det kommer frem at lagoppstillingen nå må meldes inn 3 timer før kampstart.

– Jeg føler det er en håpløs situasjon og dårlig håndtert både av Telenorligaen og Bitfix. Vi er 5 stykker i laget og spiller i 1.div. Det er absolutt ingen tvil om hvem som skulle spille for oss. Det at vi glemte å melde inn lagoppstilling ga ikke noen fordel til oss. Telenorligaen viser at de har null skjønn, eller helhetsbilde når de tar avgjørelsen de tar, sier Christiensen og fortsetter:

– At man kan gå fra 3 poeng til 0 på en sånn bagatell blir tåpelig. At lag som taper kamper faktisk griner på en sånn regel og utnytter den til å få en seier de ikke fortjener er latterlig usportslig og feig oppførsel.

Da reglen originalt med innført, tidlig i ligaen, måtte lagene melde inn lagoppstilling 24 timer før kampstart. Formålet var å gi spillerne på motstanderlaget en sjanse til å forberede seg. Denne reglen ble forsøkt fulgt av enkelte lag, men det viste seg tidlig at det var lite eller ingen sanksjoner for ikke å følge dette opp. En variasjon av 24-timers regelen finnes fremdeles. Du må ha lagt til spilleren i klubben og laget til det respektive spillet på Gamer.no 24-timer før kampstart.

Arrangør: – Dokumenter-fullfør- klag etterpå

Erling Rostvåg, ligaansvarlig for Telenorligaen, mener det blir rart å kritisere laget som rapporterer når beskjeden fra arrangør er  “dokumenter-fullfør- klag etterpå”.

– Dette er måten har sagt det bør skje i tre sesonger nå. Grunnen er at vi opplevde mye utsatte kamper pga uenighet om regeltolkning og i ekstreme tilfeller så vi at de som nekta å spille fordi motstander hadde brutt regler tapte på WO fordi de selv hadde tolket regler feil. Særlig nedover i divisjonene er jo poenget å få spilt kamper også. Derfor: fullfør alltid først, klag etterpå.

– Kan du gi en kommentar på hvorfor det er så strenge sanksjoner på brudd av akkurat denne regelen? Og hva dere tenker om hvordan dette kan påvirke hvordan en divisjon utspiller seg?

– I utgangspunktet vil vi jo ikke at forseelser skal avgjøre opprykk, nedrykk og sluttspillsplasser. Det er alltid trist å trekke et lag for eksempel. Da vi satt med regelverket i vinter var vi usikre, men frykten var at lagene ville la være å gjøre dette hvis det ikke var en reaksjon som hadde en viss konsekvens. Det er også veldig beslektet med 24-timersregelen som har en lik reaksjon. Siden forslag til nye tidspunkt skal komme senest på samme tidspunkt, tenkte vi at dette ville være enkelt. Lagene skal jo uansett innom kampsiden for å se om kampen omberammes omtrent da.

– Vi så jo at dette kunne komme litt vel brått på, så derfor brukte vi advarsler 1. serierunde og sendte ekstra beskjeder til alle lag før andre serierunde. De aller fleste husket dette. Vi var også ganske grundige på å gå gjennom alle kamper, sånn at ingen skulle sitte igjen med inntrykket av at “det gikk jo bra å droppe det”. Tanken var at dette skulle sikre at ingen dreit seg ut i runde 3, men det skjedde dessverre likevel.

– Vi vurderer reglene fortløpende og sitter blant annet og vurderer muligheten for poengtrekk istedenfor tap, slik at motstander ikke tjener poeng på en sånn forseelse, men vi har ikke for vane å endre regelverket midt i sesong.

– Det blir latterlig at play-off og nedrykkskandidater skal styres av når folk har listet opp lagoppstillingen

Christensen og Entelechy peker også på hvordan de strenge sanksjonene har ringvirkninger langt utover bare poengtap for hans lag. Det vil påvirke hele første divisjon av CS:GO-ligaen.

– Det ødelegger utrolig mye, både motivasjons- og resultatmessig. Vi lå an til og nesten være sikret playoff, til å nå og måtte ha noen store resultater mot 1-2 av favorittlagene siden vi trolig er de eneste som dropper 3 poeng mot Bitfix.

– For Bitfix kan disse 3 poengene være forskjellen på nedrykk eller ikke. Det blir latterlig at playoff og nedrykkskandidater skal styres av når folk har listet opp lagoppstillingen, i stedet for hvem som faktisk spiller best CS.

Nå ønsker Christensen en endringer i håndhevningen av regelen som sier at lagene må melde inn lagoppstillinger på kampsiden på Gamer.no tre timer før kampstart.

– En løsning hadde vært “3 strike”-regel, eller hvertfall en advarsel. Blir for dumt å halshugge noen for å stjele en sjokolade. Det er sånn det føles å tape 3 poeng på en sånn detalj.

– Straffen skal svi for å forhindre at den brytes gjentatte ganger uten virkelige konsekvenser

Andre påminnelse som ble sendt ut fra Gamer.no.

Thomas Johan Brorstad Rønningen er lagleder for nDurance Gaming og stifter av podcasten «Esportsonen». Hans lag mistet tre poeng mot Berserk i League of Legends-ligaens andre runde. Han mener regelen i seg selv er grei, og tvinger folk til å være mer strukturerte. Samtidig er nok sanksjonene for å bryte den noe streng.

– I etterpåklokskapens navn så er nok straffen litt streng. Personlig tenker jeg det kunne holdt med et poengtrekk som kunne økt hver gang man eventuelt brøt regelen. Slik sett så påvirker det ikke kamputfallet i for stor grad, samtidig som det vil ha en preventiv effekt, forklarer Rønningen og fortsetter:

– Det har ikke med “sportsmanship” å la være å melde om regelbrudd. “Godkjente” regelbrudd i idretter som f.eks. fotball (spille ballen over dødlinja når noen ligger nede med skade) er basert på “fair play”, ikke “get out of jail for free”.

– Disse poengene kan være utslagsgivende for League of Legends-tabellen, spesielt med tanke på nedrykkstriden. Berserk, som mottok 3 poeng fra en av ligaens forhåndsfavoritter, var spådd nedrykk. Hva tenker du om konsekvensene det har?

– Jeg velger å tro at Telenorligaen ikke har ment at denne regelen skal kunne misbrukes for å gi et “skjevt” bilde av tabellen og maktforholdet mellom lagene, men snarere at straffen skal svi for å forhindre at den brytes gjentatte ganger uten virkelige konsekvenser, sier Rønningen som også oppfordrer til en konstruktiv dialog med representanter fra Telenorligaen.

Rønningen foreslår at dersom flere er uenig i regelen og straffen for å bryte den, bør klubbene gå sammen for å få den endret.

– Jeg vil samtidig kjapt slenge inn at jeg synes det blir håpløst å bli sint eller irritert på de som melder fra om regelbrudd. Da kan heller representanter fra hver klubb, før høstsesongen, gå sammen og underskrive et felles opprop om at regelen bør endres, eller snarere straffen.


U.t. er leder for Celestial Gaming som ble idømt tap mot Fact Revolution i League of Legends-ligaens andre runde. De valgte ikke å klage på avgjørelsen. Klubbens CS:GO-lag har rapportert Illusions som brøt samme regelen i tredje runde. Hvorvidt CS:GO-laget tilkjennes seier er fremdeles uvisst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *